Η Δημόσια Τηλεόραση πέθανε, η ΕΡΤ ζει!

Του Θεόδωρου Γεωργίου*
 Δεν χρειάστηκαν παρά μόνον τρεις μήνες να περάσουν από τη «μαύρη μέρα» της 11ης Ιουνίου του 2013, τότε που ο πρωθυπουργός του ελληνικού κράτους αποφάσισε να «κλείσει» την κρατική και δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία, για να αντιληφθούμε όλοι εμείς οι πολίτες ότι ζούμε υπό το καθεστώς της «αφωνίας» και τελικά υπό το καθεστώς της πλήρους κατάρρευσης των πολιτικών δικαιωμάτων με αντικείμενο την ελεύθερη και ανεξάρτητη έκφραση των ίδιων των απόψεων και των στάσεων.

Θα πρέπει και στον εαυτό μου και στους αναγνώστες μου να εξομολογηθώ μια συνομιλία (τηλεφωνική) που είχα εκείνο το βράδυ με τον Jürgen Habermas. Του ανακοίνωσα ότι η κυβερνητική εξουσία (και προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς) αποφάσισε να «κλείσει» την ΕΡΤ. Αποφάσισε να φιμώσει την ίδια την αδιαμεσολάβητη φωνή της ελληνικής κοινωνίας. Ο ίδιος έμεινε «άφωνος».

Στο σημείο αυτό αξίζει τον κόπο να πούμε δυο–τρία πράγματα από τη σκοπιά της πολιτικής φιλοσοφίας. Ο διαφωτισμός ως πολιτική συνθήκη που εγκαθιδρύεται στα ευρωπαϊκά κράτη σταδιακά «κατασκευάζει» έναν φυσικό ομφάλιο λώρο ανάμεσα στη δημόσια πολιτική σφαίρα, την κοινωνική συνείδηση και την κοινή γνώμη. Η πολιτική και πολιτισμική αυτή κατάκτηση δεν αμφισβητήθηκε και πολύ περισσότερο δεν καταργήθηκε ποτέ σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανητικού διαφωτισμού.

Ωστόσο στη δική μας κοινωνία δεν χρειάστηκε παρά μία κυβερνητική απόφαση για να καταργηθεί το κεκτημένο του πολιτικού διαφωτισμού εδώ και δύο αιώνες.
Ολοι εμείς οι πολίτες (ακόμη και οι πολιτικοί στον βαθμό που αντιλαμβάνονται τι ακριβώς έχει συμβεί) απαιτούμε να καταργηθεί η περιώνυμη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, μέσω της οποίας «έκλεισε» η ΕΡΤ. 
Η Ελληνική Ραδιοφωνία–Τηλεόραση δεν «έκλεισε» στη συνείδησή μας και δεν πρόκειται ποτέ να «κλείσει» στα οράματά μας. Αυτό το μείζον πολιτικό λάθος του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά μπορεί να επανορθωθεί: να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ και να «κλείσει» η ΔΤ.
Ως καθηγητής της πολιτικής φιλοσοφίας στον τόπο μας προτείνω: να αναλάβει την πολιτική πρωτοβουλία ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς και να «κλείσει» (ανήμερα την 11η Σεπτεμβρίου του 2013) τη Δημόσια Τηλεόραση και να δώσει ταυτόχρονα την πραγματολογική δυνατότητα σε όλους εμάς τους πολίτες να βρούμε την επικοινωνιακή σύνδεσή μας με την κοινωνική συνείδηση και την κοινή γνώμη.
Τρεις μήνες μετά δεν μπορεί κανείς να περιμένει παρά μόνον την πολιτική απόφαση, σύμφωνα με την οποία επανιδρύεται η ΕΡΤ. Η ΔΤ του κυρίου Καψή πέθανε! Οσοι θέλουμε να ονομάζουμε τους εαυτούς μας τηλεθεατές ή ακροατές στο δημόσιο ραδιόφωνο και ταυτόχρονα να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως πολίτες σ’ ένα ορθολογικό κράτος απαιτούμε «εδώ και τώρα» (έστω με την καθυστέρηση των τριών μηνών) από τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά να επανιδρύσει την ΕΡΤ, αφού η ΔΤ πέθανε.
Το ζήτημα δεν είναι τεχνικό και γραφειοκρατικό. Είναι πολιτικό και ταυτόχρονα έχει να κάνει με την ίδια την ορθολογική και πεφωτισμένη συγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας και στο κάτω κάτω της γραφής ο κ. Σαμαράς καθίσταται υπόλογος μπροστά στα ίδια τα μάτια του, όταν δεν καταλαβαίνει ότι δημόσια–κρατική τηλεόραση – κοινή γνώμη και κοινωνική συνείδηση είναι τρία πράγματα τα οποία δεν διαχωρίζονται ούτε σε ολοκληρωτικά και σε απολυταρχικά καθεστώτα. Ποτέ δεν είναι αργά!
Μετά την αποτυχία του γραφειοκρατικού τηλεοπτικού σχήματος που ονομάζεται ΔΤ (δηλαδή Δημόσια Τηλεόραση), έστω και τώρα (ύστερα από τρεις μήνες) μπορεί να επανασυσταθεί η ΕΡΤ, η μοναδική πολιτική και κοινωνική μέθοδος διαμεσολάβησης ανάμεσα στην κοινωνική συνείδηση και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης χωρίς αποκλεισμούς και εξουσιαστικές διαδικασίες.
Κοντολογίς η ΕΡΤ ζει στη συνείδηση των Ελλήνων τηλεθεατών και των Ελλήνων ακροατών και η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι το μοναδικό έντυπο που μας ενημερώνει για το πρόγραμμά της σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια «της εκτάκτου ανάγκης» (2009-2013). Εμείς όλοι ως πολίτες έχουμε πάρει τα μαθήματά μας από τον Μαρκούζε, ο οποίος υποστήριζε ότι η αντίσταση απέναντι στην κυβερνητική απολυταρχική εξουσία συνιστά την πολιτική λύτρωση κάθε ατόμου και κάθε κοινωνικής συλλογικότητας.

* Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
efsyn.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου