ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ: Το τιτάνιο αυτό έργο δεν μπορεί να επτευχθεί ούτε από ένα ικανό άτομο ούτε από ένα κόμμα. Χρειάζεται μια ευρύτατη συμμαχία αποφασισμένων

Συνέντευξη της Πρόεδρου ΤΗΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ» ΛΟΥΚΑΣ Τ. ΚΑΤΣΕΛΗ με τον ΓΙΑΝΝΗ ΜΚΡΥΓΙΑΝΝΗ για το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»


1.Κυρία Κατσέλη είστε έμπειρη οικονομολόγος. Σε ποιο σημείο πιστεύετε ότι βρισκόμαστε; Κοντά στην έξοδο, μπροστά σε νέα μέτρα, πού ακριβώς;
 Όσο ακολουθείται η  ίδια αδιέξοδη  πολιτική της βίαης λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης, τόσο η έξοδος  από την τροϊκανή επιτήρηση  και από τον γολγοθά του χρέους θα απομακρύνεται. Αντίθετα, νέα μέτρα, ανεξαρτητα  αν θα ονομασθούν οριζόντια ή διαρθρωτικά , θα βρίσκονται έξω από την πόρτα μας.


2. Είναι εφικτό να στραφεί και πάλι η Ελλάδα στις αγορές εντός του 2014;

Αν δεν υπάρξει σημαντική απομείωση του υφισταμένου χρέους,  βλέπω εξαιρετικά δύσκολο η Ελλάδα να μπορεί να στραφεί στις διεθνείς αγορές το 2014 και να αντλήσει πόρους με χαμηλά επιτόκια.

3. Βλέπετε εκλογές σύντομα ή η κυβέρνηση θα αντέξει, αφού έλαβε πρόσφατα πρόταση εμπιστοσύνης από τη Βουλή;

Η Κυβέρνηση βαδίζει σ’ένα ναρκοθετημένο πεδίο οπου τις νάρκες τις βάζει καθημερινά η ίδια και η Τρόικα.  Εκρήξεις μπορεί να περιμένει κανείς είτε μέσα είτε έξω από τη Βουλή. Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, η νέα φορολογία ακινήτων, ή  περισσότερες  απολύσεις μπορεί ν’ αποτελέσουν αφορμή για πολιτικούς κλυδωνισμούς και εκλογές. Επομένως  τίποτα δεν μπορεί ν’ αποκλεισθεί.

4. Σας αφορά διόλου η συζήτηση για την κεντροαριστερά, όπως την βλέπουν το ΠΑΣΟΚ ή η ΔΗΜΑΡ;

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερό κόμμα όταν υπηρετεί πιστά τις πιο νεοφιλελεύθερες πολιτικές και εχει οδηγήσει μεγάλη μερίδα της κοινωνίας στην εξαθλίωση. Από την άλλη μεριά, η ΔΗΜΑΡ  εχει ακολουθήσει  μια αντιφατική πολιτική που και τα ιδια τα στελέχη της έχουν πρόβλημα να παρακολουθήσουν. 
Κεντροαριστερά  δεν μπορεί να δομηθεί με  συγκόληση  προσώπων  χωρίς ιδεολογικό προσανατολισμό, αναφορά σε κοινωνικές ομάδες και ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα.
Κεντροαριστερά σημαίνει  αγώνες για εθνική ανεξαρτησία, για υπεράσπιση του δικαιώματος  σ’ ενα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, για περισσότερη οικονομική δημοκρατία  και συμμετοχή, για ίσες ευκαιρίες και καταπολέμηση της φτώχειας, της ανισότητας, της διαπλοκής και του κλειστού κυκλώματος εξουσίας που λυμαίνεται με αδιαφάνεια δημόσιους πόρους. Επομένως, η συζήτηση για την Κεντροαριστερά έτσι όπως διεξάγεται όχι μόνο δεν με αφορά αλλά τη θεωρώ άκρως προσχηματική και επικίνδυνη.

5. Στις περσινές εκλογές βρεθήκατε κοντά στον κ. Τσίπρα, είχατε επικοινωνία. Βλέπετε στο μεταξύ να είναι πιο ώριμος, πιο έτοιμος για την πρωθυπουργία;

Μόνο η ευθύνη του να ηγείται κάποιος  του κόμματος της  αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτω από  συνθήκες  βαθειάς κρίσης τον  ωριμάζει  και τον καθιστά πιο έμπειρο. Αυτό όμως εχει δευτερεύουσα σημασία μπροστά στην μεγάλη πρόκληση του να εμπνεύσεις και να ηγηθείς μιας  δύσκολης πορείας ανατροπής και εθνικής ανασυγκρότησης όταν τα πάντα σχεδόν έχουν διαλυθεί. Το τιτάνιο αυτό έργο δεν μπορεί να  επτευχθεί ούτε από ένα ικανό άτομο ούτε από ένα κόμμα. Χρειάζεται μια ευρύτατη συμμαχία αποφασισμένων αγωνιστών που θα διαθέσουν στον αγώνα αυτό τη γνώση, την εμπειρία και την ψυχή τους.

6. Θα συνεργαστείτε και πώς με τον ΣΥΡΙΖΑ; Με κοινή εκλογική κάθοδο, μετεκλογικά ή καθόλου;

Στις 30 Νοεμβρίου έχουμε ως «Κοινωνική Συμφωνία» το πρώτο μας καταστατικό συνέδριο. Εκεί θα επαναβεβαιώσουμε τους δύο βασικούς άξονες της  στρατηγικής που έχουμε ακολουθήσει από την ιδρυσή μας :  την  ενεργό συμβολή μας στη  διαμόρφωση ενός  ισχυρού μετώπου κοινωνικών και πολιτικών  δυνάμεων για ανατροπή της σημερινής καταστροφικής πολιτικής   και, δεύτερον,  την ανάληψη πολιτικών και οργανωτικών πρωτοβουλιών για την  ανασυγκρότηση της σοσιαλιστικής και προοδευτικής αριστεράς. Αυτές οι δύο στρατηγικές επιδιώξεις προσδιορίζουν  την πορεία μας και τις συμμαχίες που καλούμεθα να συνάψουμε.   
Η ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής επιβάλλει τη διαμόρφωση μιας ευρύτατης συμπαράταξης πολιτικών δυνάμεων στη βάση μιας ελάχιστης προγραμματικής συμφωνίας που θα είναι ικανή να κερδίσει τις εκλογές και να συγκροτήσει μια αξιόπιστη Κυβέρνηση για την εφαρμογή ενός δύσκολου αλλά ελπιδοφόρου προδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας. Για να δημιουργηθεί ένα ισχυρο κίνημα νίκης και ανατροπής , πρέπει  κάθε φορέας να κάνει τις απαραίτητες υπερβάσεις  και να συμβάλει σ αυτή την κοινή προσπάθεια. Όταν υπάρχει βούληση, το κατάλληλο οργανωτικό σχήμα  θα βρεθεί.  

7. Στις ευρωεκλογές για παράδειγμα τι θα κάνετε;

Η απόφαση θα ληφθεί από τα κομματικά μας όργανα μετά το συνέδριο της 30ής Νοεμβρίου .

8. Υπάρχει περιθώριο να στραφούν δυνάμεις του παπανδρεϊκού για παράδειγμα ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ;

Ενα μεγάλο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ , απογοητευμένες από την πολιτική μετάλλαξη  του επίσημου ΠΑΣΟΚ,  έχουν ήδη στραφεί στο ΣΥΡΙΖΑ.  Η στροφή αυτή δεν είναι αποτέλεσμα κινήσεων κορυφής ή μικρομματικών ενεργειών, αλλά αποτέλεσμα της διάψευσης προσδοκιών και του αισθήματος αποξένωσης που βίωσαν πολλά στελέχη, φίλοι και ψηφοφόροι της μεγαλης δημοκρατικής παράταξης από την προσχωρηση του ΠΑΣΟΚ σε νεοφελελεύθερες πολιτικές  και  αντιδημοκρατικές πρακτικές . Η πρόκληση για το ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην διαψεύσει αυτές τις προσδοκίες  και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

9. Είναι αποστασία εάν βουλευτές άλλων κομμάτων περάσουν στο λεγόμενο αντιμνημονιακό μπλοκ; Εσείς νιώσατε ποτέ ότι κάνατε αποστασία; 

Η συζήτηση για « αποστασία» οσων διαφωνούν με τη γραμμή του κόμματός τους είναι ψευδεπίγραφη και προδίδει τον πανικό του ΠΑΣΟΚ μπροστά στην συνεχή αιμορραγία του. Οταν ένα κόμμα προδίδει αρχές, αγώνες και κοινωνικές αναφορές, τότε είναι το κόμμα που αποστατεί και όχι ο βουλευτής.  

10. Υπάρχει όντως στροφή του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της παραμονής του ευρώ σε κάθε περίπτωση; Ή μία κυβέρνηση αντιμνημονιακών δυνάμεων θα αναγκαστεί να συζητήσει και την έξοδο από την ευρωζώνη;

Απ’ ό,τι γνωρίζω , η επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξ αρχής υπερ της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ.  Η ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής δεν προδικάζει έξοδο από το ευρώ. Απαιτεί  ισχυρή πολιτική βούληση, πολύ καλή προετοιμασία , σύμπτυξη συμμαχιών , σκληρή διαπραγμάτευση , αλλά και απόφαση να φανεί κανείς δυσάρεστος , ακόμα και με στάση πληρωμών αν χρειαστεί, προκειμένου να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον.

11. Εσείς πώς βλέπετε την επιλογή των μονομερών ενεργειών; Τι περιθώρια έχει η χώρα, ακόμη και με μία κυβέρνηση κόντρα στην τρόικα.

Δεν πιστεύω σε μονομερείς ενέργειες αλλά σε ουσιαστικές και όχι προσχηματικές διαπραγματεύσεις.

12. Πολλοί πολίτες προσφεύγουν στον δικό σας νόμο για να γλιτώσουν το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό. Τι βλέπετε να συμβαίνει στο μέτωπο αυτό; 

Κοράκια των αγορών, ντόπιοι αδίστακτοι κερδοσκόποι και κοντόφθαλμοι τραπεζίτες πιέζουν για την άρση της αναστολής των   πλειστηριασμών προκειμένου να αγοράσουν ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές και να  διαχειριστούν  με κέρδος τα ήδη  τιτλοποιημένα δάνεια. Ένα τέτοιο μέτρο , κάτω από τις σημερινές συνθήκες θα είναι καταστροφικό όχι μόνο για χιλιάδες πολίτες που θα χάσουν το σπίτι τους αλλά και για την οικονομία καθως η πτώση της τιμής των ακινήτων θα μειώσει ακόμα περισσότερο την αξία των  περιουσιακών στοιχείων νοικοκυριών, επιχειρήσεων , δημοσίου και τραπεζών βαθαίνοντας την ύφεση. 

13. Συμφωνείτε με την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει εξεταστική για τα  υποβρύχια; Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είχατε και εσείς επίγνωση.


Προσωπικά δεν είχα καμμία ανάμειξη ούτε στις διαπραγματεύσεις ούτε στη σύνταξη του περιεχομένου της Σύμβασης. Αν υπάρχουν υποψίες για  «σκιές» σε μια  Σύμβαση, καλό είναι αυτές να αποτελούν αντικείμενο ερευνας. Ετσι μόνο προστατεύεται η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και η διαφάνεια στη διακυβέρνηση.  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου