Δεσμώτης του ιλίγγου

Η «ασθένεια» του Μπένι, οι συριζαίικες σειρήνες και η «Κίνηση των 58 για την Κεντροαριστερά» οδηγούν το κόμμα σε οριακό σημείο. Διπλωματική ή πραγματική η ασθένεια Βενιζέλου, με την οποία ακυρώθηκε η χθεσινή «εν θερμώ» σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας; Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έλεγαν χθες σε όλους τους τόνους ότι η αιτία είναι πραγματική, παρ’ ότι από προχθές το βράδυ άρχισαν να μαζεύουν τις αρχικές διαρροές ότι ο Ευάγγελος θα βάλει τους βουλευτές να ορκιστούν στο... ευαγγέλιο ότι δεν θα φύγουν.

Συνειδητοποιώντας ότι η κίνηση Βενιζέλου την προηγούμενη Κυριακή να συγκαλέσει την Κ.Ο. – μέσω δήλωσης στα «Νέα» – για να απαντήσει στον Αλ. Τσίπρα δείχνει πανικό, άρχισαν, με πρώτο τον Χρήστο Πρωτόπαπα, να δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα νόημα οι δηλώσεις πίστης στον αρχηγό.
Άλλωστε όλοι στη Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζουν ότι οι στιγμές είναι οριακές και η πολιτική είναι ένα δυναμικό πεδίο όπου σημερινές υποσχέσεις μπορεί αύριο να ματαιωθούν.
Μάλιστα, προκειμένου να «μαζέψουν» τις πρώτες εντυπώσεις ότι επιχειρείται «μάντρωμα» βουλευτών απέναντι στις... Σειρήνες του Αλέξη Τσίπρα, άρχισαν να εμπλουτίζουν τη θεματολογία της Κ.Ο. με ενημέρωση σχετικά με τις «σκληρές» διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την επαναεπιβεβαίωση της πορείας που έχει το κόμμα εντός της συγκυβέρνησης.
Ο Βενιζέλος επιχείρησε να επωφεληθεί από το κάλεσμα Τσίπρα στους βουλευτές της συγκυβέρνησης να πούνε «όχι» στη συνέχιση της αδιέξοδης πολιτικής, μιλώντας για αποστασία και αήθη, πολιτικά αλήτικη πρόταση, πρωτόγνωρη στο πολιτικό σκηνικό.
Αγνοώντας προφανώς και την πολύ πρόσφατη ιστορική πολιτική πραγματικότητα και τους «εισοδισμούς» του ΠΑΣΟΚ στην Αριστερά με τις μεταγραφές πολλών στελεχών της, αλλά και την ξεδιάντροπη κλοπή συνθημάτων και προτάσεων τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.
Επίσης λησμόνησε στην μήνιν του επάνω να θυμίσει ότι μετρ της «αποστασίας» από το κόμμα του υπήρξε ο... εταίρος του Αντώνης Σαμαράς. Ως γνωστόν, ο ίδιος έριξε τον Κ. Μητσοτάκη από την κυβέρνηση το 1993 αποχωρώντας μαζί με βουλευτές της τότε Ν.Δ. λόγω διαφωνίας για μείζον θέμα (τον χειρισμό του προβλήματος με την ΠΓΔΜ).
Τότε, παρ’ ότι ο Μητσοτάκης και οι δικοί του φώναζαν για αποστασία, δεν ίδρωσε κανενός το αυτί διότι ο τόπος απαλλάχτηκε από μια σκληρά ταξική, νεοφιλελεύθερη και στυγνή κυβέρνηση.

Άπρακτοι
Κατά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σήμερα που έχει επέλθει κοινωνική καταστροφή, οι πολιτικοί αντίπαλοι πρέπει να σφυρίζουν αδιάφοροι και να βλέπουν άπρακτοι το... θεάρεστο έργο της κυβέρνησης να ολοκληρώνει τον καταστροφικό της κατήφορο.
Στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι ο Τσίπρας γνώριζε τον σάλο που θα προκαλέσει η συνέντευξή του στην «Αυγή», αλλά είχε διπλή επικοινωνιακή στόχευση. Από τη μια ήθελε να σκεπάσει την αποτυχία της πρότασης δυσπιστίας, όπου δεν υπήρξαν – κατά την άποψή τους – τα πολιτικά οφέλη που θα ήθελε η Κουμουνδούρου και από την άλλη να ξεπεράσει «δογματικές αγκυλώσεις» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που επιμένει στην ανάγκη συγκρότησης μιας ριζοσπαστικής αριστερής κυβέρνησης.
Αυτό όμως που δεν μπόρεσαν να ομολογήσουν στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι η προτροπή Τσίπρα μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλά και σε μακρύτερο πολιτικό χρόνο, αφού δίνει κίνητρο σε μια σειρά μεσαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που βλέπουν να απομακρύνονται από την εξουσία, να... επανακάμψουν. Η πρόταση Τσίπρα δείχνει ακόμα τον δρόμο και σε πρώην και νυν βουλευτές που έβλεπαν μπροστά τους αδιέξοδο.
Έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι με τη δήλωση Τσίπρα την Κυριακή άλλαξε πλήρως το τοπίο, αφού πολλοί σε τοπικό ή αυτοδιοικητικό επίπεδο μπορεί να τρέφουν προσδοκίες και να αναμένουν. Η αλήθεια είναι ότι η αυτοδυναμία περνάει και μέσα από κεντρώες δυνάμεις και αυτό το γνωρίζουν στην Κουμουνδούρου, γι’ αυτό επιχειρούν να ρίξουν πολιτικές και ιδεολογικές γέφυρες με έναν κόσμο του ΠΑΣΟΚ που βλέπει την πολιτική του μήτρα να μεταλλάσσεται σε κεντροδεξιό, φοβικό κομματίδιο.

Στο φουλ
Κι ενώ μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, η «κίνηση των 58 για την Κεντροαριστερά» έχει δραστηριοποιηθεί στο φουλ σε μια προσπάθεια να ανανεώσει τη φυσιογνωμία του κόμματος και να αποτελέσει τη διάδοχη κατάσταση. Σε προχθεσινή συνάντηση στελεχών της κίνησης με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ δεν δόθηκαν, ωστόσο, απαντήσεις για το αν θα υπάρξει μια νέα κομματική έκφραση τύπου ιταλικής «Ελιάς», που θα οδεύσει προς τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές ή θα αρκεστούν σε μια συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με διάφορες μικρές – εκλογικά – δυνάμεις.
Με τη συνάντηση αυτήν τα μέλη της κίνησης των 58 φρόντισαν να διασκεδάσουν πληροφορίες ότι προτίθενται να «αυτονομηθούν» και να προβληθούν ως η διάδοχη του ΠΑΣΟΚ κατάσταση. Ο διάλογος θα συνεχιστεί στην προοπτική να υπάρξει ένας οδικός χάρτης συνεργασίας, αφού στη Χαριλάου Τρικούπη πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι πολύ δύσκολα το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εμφανιστεί, στην κατάσταση που είναι, αυτοδύναμο στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές.Όλα τα ’χε η Μαριορή, νάσου κι ο Γιωργάκης σωτήρας

Πολλά τα σενάρια που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας με αφορμή ειδικό και πολύ συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο που διακινεί ο Γιώργος Παπανδρέου προς πρώην συνεργάτες του στη διετή κυβέρνησή του. Λάδι στη φωτιά των φημών άναψαν και κάποια θετικά σχόλια για τον ΣΥΡΙΖΑ από τον Γιάννη Πανάρετο, «κηπουρό» του Γιώργου, που ασχολείται πια με το πανεπιστήμιο.
Όσοι γνωρίζουν, πάντως, επισημαίνουν ότι ο Γιώργος δεν βιάζεται να κάνει κίνηση, παρ’ ότι ομολογεί ότι η παρουσία Βενιζέλου αλλοίωσε πλήρως τη φυσιογνωμία του κόμματος, που τώρα πια υπερασπίζεται με κυνισμό δεξιές πολιτικές. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού επιμένουν ότι ο ίδιος δεν σκοπεύει να πληγώσει την παράταξη και ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να «ανατάξει» την εικόνα του στην Ελλάδα.
«Ξέρει να περιμένει, περνάει τη δική του έρημο και λοιδορείται για τη διεθνή του δράση, αλλά κάποια στιγμή αυτή θα του αναγνωριστεί και θα ξεκαθαριστεί ο ρόλος του στην κρίση» επισημαίνει πολιτικός του φίλος. Επίσης στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν πως, παρ’ ότι ο ΓΑΠ διατηρεί επαφές με πολλούς πρώην συνεργάτες και ένθερμους υποστηρικτές του, αναγνωρίζει ότι όσοι τον στήριξαν έχουν σκορπίσει στους πέντε ανέμους. «Δεν πρόκειται να λειτουργήσει με οργανωτικούς όρους σε ένα ανύπαρκτο κόμμα και σε έναν κατακερματισμένο πολιτικό χώρο. Αν θελήσει να προχωρήσει σε πολιτική πρωτοβουλία, αυτή θα γίνει ανοιχτά στον λαό και όχι συνωμοτικά» λέει πρώην υπουργός που συνεργάστηκε μαζί του.
Για να δούμε τι θα δούμε και αν η Ιστορία θα επαναληφθεί ή θα εξελιχθεί σε φάρσα. Γιατί πολλοί που μας έχωσαν στο μαύρο τούνελ της τρόικας ποντάρουν στη λησμονιά. Μήπως ύστερα από μια περίοδο πολιτικής ερημίας μπουν στο πλυντήριο και βγουν... καινούργιοι.


http://www.topontiki.gr/article/61753/Giatre-mou-ti-trexei

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου